Blog onderwijsavond | Poep en plas

Praten over poep en plas

Tussen de dure auto’s

 

Een poetische situatie: op een plek waar mensen komen om een nieuw statussymbool te kopen, praten over een onderwerp dat weinig met status te maken heeft. Wanneer je achter je kijkt, zie je mensen in driedubbel pak lopen. Wanneer je voor je kijkt, zie je een dia met een oude man met een luier om. Het werkt ergens wel relativerend. Misschien is die man in driedelig pak over enkele jaren wel de man in de luier.Overigens was het eerste advies dat we kregen om te spreken over incontinentiemateriaal in plaats van luiers.

 

 

Terug naar het begin. Hoe ben ik als Me-docter in deze situatie terecht gekomen? Elke eerste dinsdag van de maand wordt er vanuit Me-doc een onderwijsavond georganiseerd. De onderwerpen variëren van dementie tot omgaan met werkdruk, van Parkinson tot anemie. Het ging deze avond over incontinentie bij ouderen. Eén keer in de zoveel tijd is het onderwijs bij Louwman Exclusive, waar tegelijkertijd de banden van de leaseauto’s verwisseld worden.

Onder het genot van een lekker bord eten, kunnen we even als ‘Me-docters onder elkaar’bijkletsen. Het is altijd leuk om de verhalen te horen van andere basisartsen die zich in hetzelfde werkveld bevinden als jij.

 

 

Inmiddels is Dr. P. van Houten gearriveerd. Hij is Specialist Ouderengeneeskunde, gepromoveerd op het onderwerp incontinentie. Wanneer hij de avond begint met de vraag: ‘Wie van jullie heeft wel eens in incontinentiemateriaal geplast of gepoept?’ heeft hij meteen onze aandacht. Hij maakt ons meerdere malen aan het lachen, maar hij vertelt zeker ook nuttige informatie. Goed om weer geattendeerd te worden op het feit dat je de katheterwissel bij patiënten met een urineweginfectie altijd 24uur na het starten van een antibioticum moet doen. Dan is de spiegel het hoogst, waardoor je minder risico loopt dat de aanwezige bacteriën opnieuw op de katheter gaan zitten.

Wat ik verder niet wist was dat plassen en poepen in de Romeinse Oudheid absoluut geen privéaangelegenheid was. Zoals je op de foto kunt zien, deden ze dit gezellig samen.

 

 

Niet, ‘Zullen we zo samen een kopje koffiedrinken?’

Maar ‘Zullen we zo even samen gaan poepen?’

 

 

Het leukste aan de onderwijsavonden vind ik de tips en tricks uit de praktijk. Ouderengeneeskunde is geen vak van de protocollen. Het is een vak waarbij je creatief moet nadenken om tot een oplossing te komen. Geloof me, er is geen richtlijn of protocol waarin staat: ‘Als Mw. Janssen de weg naar het toilet niet kan vinden, probeer dan eens glow-in-de-dark pijltjes op de grond te plakken, zodat zij weet welke kant ze op moet lopen’.En natuurlijk is de ene Mw. Janssen de andere niet, maar door creatieve oplossingen van mensen uit hetzelfde vak te horen, krijg je inspiratie en doe je nieuwe ideeën op.

De avond eindigt met een vragenrondje. Nog even kletsen en dan is het tijd om huiswaarts te keren. Buiten staan onze auto’s gewassen en met nieuwe banden op ons te wachten. Plankgas naar huis, want ik moet weer plassen door al dat gepraat over plas.

 

Groetjes, Celeste

Leave a Reply

*

↓