Veel van de artsen die bij Me-doc komen werken doen dit ter voorbereiding op de huisartsopleiding. Zeker in de beginjaren was de ervaring in de ouderengeneeskunde nodig om artsen te laten zien hoe leuk dat vak eigenlijk is. Nu steeds meer geneeskundestudenten in hun studie al in aanraking komen met de ouderengeneeskunde, zijn er ook steeds meer artsen die de vervolgopleiding tot SO al direct vanuit de studie overwegen. We zien nu vaker artsen die een functie dichtbij de patiënt zoeken, die breed is, waar het sociale aspect een duidelijke rol speelt en waar er ook veel somatische kennis nodig is. Dan kom je dus uit bij de huisartsgeneeskunde of bij de ouderengeneeskunde. In de ouderengeneeskunde zijn er prima mogelijkheden om ervaring op te doen om een weloverwogen keuze voor het vak te maken. Daar leer je zeker ook wel wat facetten van de huisartsgeneeskunde, maar als je echt de huisartsgeneeskunde wil leren kennen als arts, dan zijn de mogelijkheden beperkter.

Tegelijkertijd neemt de werkdruk bij in de huisartspraktijk toe en het werkplezier af. De demonstratie op het Malieveld van afgelopen jaar gaf een goed beeld van hoe het er voor staat in de huisartspraktijk en hoe de huisartsen hun vak op dit moment ervaren. Helaas lijkt dit ook een ongewild bijeffect te hebben dat er minder artsen voor het vak kiezen. De basisarts als ondersteuning van de huisarts in de huisartspraktijk zou daarom een win-win situatie kunnen betekenen. De basisarts leert de praktijk en de routine van de huisartsgeneeskunde kennen, ontdekken hoe leuk het vak is en kan daarmee een weloverwogen keuze maken voor het vak, waardoor mogelijk ook de uitstroom uit de opleiding verminderd. De huisarts wordt ondersteund in zijn dagelijkse werkzaamheden en krijgt ruimte om overstijgende taken op te pakken. De pilot die we afgelopen jaar gestart zijn bevestigt deze hypothese!

De pilot

September 21 startte de eerste basisarts in de huisartspraktijk. In eerste instantie draaide deze gewoon mee in de bestaande praktijksituatie. Aan de hand van een lijst met kleine, acute klachten kon een patiënt door de assistente worden ingedeeld bij basisarts. De basisarts draait ‘s ochtends en ‘s middags spreekuur en doet verder telefoontjes met patiënten over korte vragen en overlegjes met de assistente. Bij de huisarts wordt in de planning rekening gehouden dat er supervisie nodig zal zijn. Tot zover dus redelijk vergelijkbaar met de inzet van een AIOS. In een latere fase zijn we ook gaan kijken of de inzet van de basisarts ook tot een andere praktijkorganisatie zou kunnen leiden. De uitdaging van deze praktijk was dat ze moeilijk aan vaste medewerkers konden komen en dat er dus veel met waarnemers gewerkt moest worden, zowel bij de huisartsen als bij de assistentes. Door de agenda van de basisarts op enkele consultplekken na leeg te houden voor dagplekken kunnen acute patiënten en patiënten die dat graag willen op de zelfde dag gezien worden en wordt de vaste huisarts minder gestoord tijdens het spreekuur en hoeft die bij acute zorgvragen alleen zo nodig supervisie te bieden. Hierdoor is er meer tijd voor de chronische patiënten om bij hun eigen huisarts ingepland te worden.

Eerste bevindingen

Zowel voor de basisartsen als voor de huisartspraktijk is de pilot zeer geslaagd. Na de eerste twee maanden is de supervisie steeds meer alleen aan het einde van het spreekuur en sporadisch nog tussendoor. Zowel door nieuwe klachten voor te bespreken of door de patiënt na overleg terug te bellen hoeft niet altijd elke patiënt direct te worden besproken. Het werken met een basisarts gaf de huisartspraktijk in een periode waar waarnemend huisartsen vaak maar enkele dagen per week willen werken meer continuïteit door de week heen en de basisarts zit vaak niet vast aan de schoolvakanties. De basisarts heeft op een veilige manier, langdurig kennis kunnen maken met het vak, waardoor twijfels over de opleiding, mede door die demonstratie op het Malieveld, zijn weggenomen.

Ook interesse? 

Wil je graag meer weten over het werken met een basisarts of zou je als basisarts graag ervaring op willen doen binnen een huisartspraktijk? Neem dan contact op met d.goedegebure@ha-doc.nl

×