Blog Me-doc Symposium | Happy Doctor, happy patient

Over één van de mooiste beroepen ter wereld en hoe je dat nog leuker maakt

Als dokter hebben we het geluk dat we een van de mooiste beroepen ter wereld hebben. En toch zijn er soms momenten dat het even niet helemaal zo voelt. De naderende drukte in de zomerperiode zou zo’n moment kunnen zijn. Daarom ontstond het idee om het lustrumsymposium van Me-doc te organiseren rond het thema werkplezier en welzijn van de arts.

Wat deze dag helemaal mooi maakt, is dat het tot stand gekomen is door de artsen zelf. Als arts bij Me-doc krijgen we in de focusgroepen de kans om ook andere competenties buiten het medisch inhoudelijke te ontwikkelen. Vind je het bijvoorbeeld leuk om het onderwijs verder te ontwikkelen, dan kun je daarmee aan de slag. Je kan je ook op organisatorisch vlak verder ontwikkelen of je bezig houden met het onderwerp marketing. Voor dit symposium hebben de focusgroepen de inhoud van de workshops en lezingen vormgegeven en ondersteund bij de organisatie.

Leven in een prestatiemaatschappij

De dag werd gestart met een heerlijke lunch bereid door Thomas en Erik van Chef in Huis. Daarna beet Lammert Kamphuis van de School of Life het spits af met een inspirerend verhaal over het leven in de prestatiemaatschappij. Een bijzondere kijk op welke plaats werk in ons leven inneemt op dit moment, maar ook hoe dit was in het verleden. De belangrijkste boodschap: we hebben hoge verwachtingen van wat ons werk voor onze identiteit betekent, daardoor is het risico op teleurstelling groot. Behoud van werkplezier is van belang om dit te voorkomen. Het is daarom goed om je innerlijke ‘spelende mens’ af en toe de ruimte te geven.

Into the wild.. de kunst van het improviseren

Zo nam Lauke Bisschops ons mee langs haar zeer diverse carrièrepad tijdens de workshop “outdoor medicine”. Van de SEH en reizen naar Antarctica, tot klimtochten op de Kilimanjaro (inclusief ernstige hoogteziekte) en dokter op locatie tijdens de opnames van Expeditie Robinson. Ondertussen is ze ook nog specialist ouderengeneeskunde geworden en sinds kort versterkt zij het team van My-doc. Heel inspirerend om te zien dat je met het doktersvak alle kanten op kan, zolang je af en toe in het diepe durft te springen.

“The most important thing in communication is hearing what isn’t said.’

Op een ludieke wijze opende Suzan Tolsma als theatermaker, haar workshop Bodylanguage, door ons te laten opschrijven wat onze eerste indruk van haar was. Ze heeft ons laten zien dat lichaamshouding en stemgebruik ontzettend veel invloed hebben op de wijze hoe je overkomt op een ander. Als afsluiter was er een schitterend rollenspel waarbij een paar zeer daadkrachtige medewerkers opkwamen tegenover hun nóg strengere directrices. Kortom, met rechte rug en juist stemvolume, kom je een heel eind!

Focus op het welzijn van de arts

Om het werkplezier nog meer te verhogen was er een welzijnsmarkt opgezet. Zo konden we korte workshops volgen als mindfullness voor artsen, focus op “aandacht”, professioneel op de (LinkedIn)foto en genieten van verse zomerdips met lekkernijen en een gezonde smoothie.

De dag werd afgesloten met een culinaire BBQ wederom verzorgd door Chef in Huis en een boottocht door de grachten van Utrecht. Daar genoten we van de warme zomeravond en konden we napraten over deze inspirerende dag. Met extra tools op zak en een flinke dosis positieve energie zijn we weer optimaal voorbereid op de aankomende zomerdrukte!

 

Leave a Reply

*

↓